crosstrainers in fitness

Je besloten om te werken aan een actievere levensstijl en een perfect figuur, maar je bent niet te vinden voor fitnesscentra (en hun bijhorende kostprijs). Een goed alternatief voor een zo-goed-als volledige training is het gebruiken van een crosstrainer: geen duur fitnessabonnement of wachttijden en je kan trainen hoe en wanneer het je uitkomt in het comfort van je eigen woonst.

Waarom een crosstrainer en geen hometrainer of loopband?

Crosstrainers (Eng. elliptical trainer) hebben een vlotte, vloeibare beweging die iets wegheeft van een combinatie tussen snelwandelen en skiën. Het grote voordeel is dat je zowel je boven- als onderlichaam traint, terwijl je bij het lopen of fietsen enkel aan je onderlichaam werkt. Hoewel we een grote fan zijn van loopbanden is het trainen op een crosstrainer eenvoudiger en doordat je traint met een vloeiende beweging lijdt je lichaam niet onder de zware belasting welke ontstaat wanneer je voeten neerkomen bij het lopen.

Functionaliteiten vs budget

Een niet-onbelangrijke overweging bij het aankopen van een crosstrainer is wat je bereid bent uit te geven. Het is een goed idee de functionaliteiten van de verschillende prijsklassen te bekijken zodat je een idee krijgt van wat je kan verwachten voor je budget. Zo kijk je bijvoorbeeld indien je zoekt naar een compacte crosstrainer voor thuisgebruik best naar een model van 500-800 euro met oog op duurzaamheid boven extra’s. Zoek je daarintegen naar een professioneler model voorzien van alle toeters en bellen zit je al gauw aan een beduidend hogere prijsklasse, denk dus best eens na over de functionaliteiten die je wenst en probeer een model te kopen dat binnen je prijsklasse ligt.

Afhankelijk van het merk en ontwerp zijn sommige crosstrainers compact met wieltjes en makkelijk op te bergen, terwijl andere modellen net gemaakt zijn om permanent gepaatst te worden. Dit hangt voornamelijk af van de locatie van het vliegwiel: vooraan, achteraan of middenin de crosstrainer. Bij trainers met een achterwielaandrijving (vliegwiel achteraan) is het meestal moeilijker om deze te verplaatsen of op te bergen terwijl trainers met een vliegwiel vooraan meestal compacter zijn wat helpt bij het opbergen en transporteren.

Rekening houden met de beschikbare (opberg)ruimte zal je dus helpen bij het beslissen van een crosstrainer welke niet alleen in je woon- of sportruimte past, maar ook opgeborgen kan worden indien je iets minder ruimte te beschikking hebt. Zo zijn professionele machines met een hoger prijskaartje vaak zwaarder omwille van hun stevigere uitvoering en zwaarder vliegwiel (met de optie voor een hogere weerstand) wat hen moeilijker te verplaatsen valt. Indien je van plan bent je crosstrainer dagelijks te verplaatsen (bijvoorbeeld om hem in een kast of hoek op te bergen) is het misschien een goed idee te kijken voor een lichter model wat bijvoorbeeld opgevouwen kan worden wanneer je hem niet gebruikt.

Vliegwielen en weerstanden

De twee belanrijkste kenmerken om rekening mee te houden bij het kopen van een crosstrainer zijn ongetwijfeld de hoogte van het ingebouwde vliegwiel en het type van weerstand omdat deze zowel de duurzaamheid als de vlotheid en stilte van de trainer bepalen. We raden steeds aan om te zoeken voor trainers met rem- en weerstandsystemen op electromagnetische basis. Deze zijn de meest voorkomende en ook de vlotste weerstanden omdat ze slecht uit drie onderdelen bestaan, namelijk een sero moter welke de magneten in positie plaatst, de magneten welke onder spanning zorgen voor weerstand en een ingebouwde computer welke de plaatsing van de magneten regelt. Terwijl deze moderne magnetische weerstandssystemen het toelaten om de weerstand te regelen via een simpele druk op de knop, zijn er nog ouderwetse systemen in omloop waarbij er een soort van fysieke rem wordt aangedrukt tegen het vliegwiel. Dit zorgt voor een minder nauwkeurige weerstand, meer lawaai en een minder vlotte gebruikservaring.

Doordat er in de meeste crosstrainers gebruik wordt gemaakt van een vliegwiel om weerstand te creëren is het gewicht van het vliegwiel zeer belangrijk. Goedkopere trainers hebben meestal een vliegwiel met een gewicht van om en bij de 7 kg, terwijl duurdere trainers vliegwielen bevatten van wel 9 kg of meer. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vlotter je bewegingen aan zullen voelen. In onze recensies doen we steeds onze uiterste best om alle belangrijke gegevens, waaronder het gewicht van het vliegwiel te vermelden. Mochten er echter toch gegevens onbreken of onduidelijk zijn kan je dit steeds melden op de contactpagina.

Bedieningspaneel

De complexiteit van de bedieningsconsole is niet voor iedereen even belangrijk, echter zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo zijn er modellen welke je kan verbinden met je android- of apple smartphone of welke je aan kan sluiten op het internet, al zijn dit meestal modellen uit een hogere prijsklasse. Tegenwoordig zijn de meeste modellen wel voorzien van een LCD scherm, een groot deel hiervan is voorzien van achtergrondverlichting wat een aanrader is indien je je trainer wenst te gebruiken in minder goed verlichte ruimtes. Goedkopere trainers hebben meestal een scherm van ongeveer 6 inch, terwijl duurdere modellen vaker een groter scherm bevatten van wel 10 inch of meer.

Andere extra’s welke belangrijk kunnen zijn voor je beslissing is de hoeveeltijd ingebouwde trainingsprogramma’s en of de trainer een ingebouwde hartslagmeter bevat. Terwijl zowat alle moderne crosstrainers tegenwoordig voorzien zijn van ingebouwde hartslagsensoren in de handvaten zijn bijna uitsluitend de iets duurdere modellen voorzien van de mogelijkheid om je hartslag draadloos te meten via een borstband.

Onze favoriete Crosstrainers

focus fitness fox 5 crosstrainer in zijaanzicht

Focus Fitness Fox 5 Crosstrainer Review

De gloednieuwe Fox 5 van Focus Fitness is samen met zijn broertje de Focus Fitness Fox 5 iPlus - welke allebei afkomstig zijn van het Nederlandse bedrijf Focus Fitness, een van de vaste waarden op het gebied van fitnessartikelen - een van de beste crosstrainers van dit moment. In de beginweken van 2016 heeft deze reeds bij de meeste online verkoper ...
>> Lees Recensie <<
Overzichtsfoto fox 6

Focus Fitness Fox 6 Crosstrainer Review

Wie niet genoeg heeft met de Fox 3 en Fox 5 maar enkel het beste wil, komt zeker aan zijn trekken met de Fox 6 van Focus Fitness, de cème de la crème onder de fitnesstoestellen. Dit vernieuwde model bevat allerlei opties die een volledig gepersonaliseerde training mogelijk maken, met natuurlijk de vertrouwde solide kwaliteit die we verwachten van ...
>> Lees Recensie <<
fox 4 crosstrainer

Focus Fitness Fox 4 Crosstrainer Review

Het kopen van een crosstrainer is een redelijk grote investering, je wil dus zeker weten dat de crosstrainer die jij uitkiest van kwaliteit is en dat hij lang meegaat. De Fox 4 is de ideale crosstrainer om te kopen wanneer je net begint met sporten, cross trainen is dan een eenvoudige manier om fitter te worden.  Deze crosstrainer biedt je alles ...
>> Lees Recensie <<
Focus fox 3

Focus Fitness Fox 3 iPlus Crosstrainer Review

De Fox 3 iPlus van het merk Focus Fitness is geweldig voor zij die een professionele crosstrainer zoeken voor thuisgebruik. Zoals alle apparaten van Focus is het toestel stabiel en vervaardigd uit hoogwaardige materialen wat samen met het geruisloze 18 kg - zware vliegwiel zorgt voor een aangename sportervaring. De term iPlus verwijst naar de extra ...
>> Lees Recensie <<

Reacties

reacties