Man op loopband

Voordat je een loopband aanschaft is het goed een grondige kennis te hebben van de verschillende belangrijke kenmerken van een goed model. We proberen je alvast op weg te helpen bij het kiezen van een loopband die bij je budget en niveau past zodat je een goed overwogen aankoop maakt. We hebben voor u enkele van de meest belangrijke eigenschappen opgesomd.

Aandrijving

Bij loopbanden voor thuisgebruik zorgt de ingebouwde motor voor een aandrijving van 1 tot 4 pk. Meestal zal er in de technische specificaties gesproken worden van een continu motorvermogen. Doordat dit het werkelijke vermogen onder normale belasting is, zorgt dit voor een meer realistische waarde dan het piekvermogen. Indien je een thuistrainer zoekt voor het wandelen of om licht te joggen wordt er aangeraden om een loopband te zoeken met een minimum vermogen vanaf 1.8 pk, om tegen een hoger tempo te lopen is zelfs een motor met een minimum vermogen van 2.5 pk aangeraden. Loopbanden met een lager vermogen schieten vaak te kort en zorgen voor een minder bevredigende loopervaring.

Hou er wel rekening mee dat het benodigde vermogen toeneemt met het gewicht van de gebruiker, zo raden we een gebruiker met een gewicht van meer dan 110 kg toch aan om te zoeken naar loopbanden met een vermogen van minimum 3 pk. Bij de meeste loopbanden in onze recensies vermelden we de maximum belasting, echter raden we aan een loopband te kiezen met een maximum belasting welke minimaal 20 kg hoger ligt dan je werkelijke gewicht om slijtage te minderen en de levensduur van de motor te maximaliseren.

Oppervlakte Loopvlak

De oppervlakte van het loopvlak kan enorm variëren met breedtes tussen de 40 en 50 cm en lengtes van 100 tot wel 160 cm. De ideale lengte van het loopvlak wordt over het algemeen bepaald door de lengte van de gebruiker en de grootte van zijn/haar passen tijdens het lopen. Hoewel voor wandelaars een loopvlak van 130 x 40 cm vaak voldoende zal zijn, worden grotere personen en joggers aangeraden om een loopband aan te schaffen met een loopvlak van ten minste 140 cm. De breedte van het loopvlak is voornamelijk belangrijk voor zij die joggen en rennen, met een typische breedte van 50 cm.

Snelheid

Voor de meeste gebruikers zal een loopband met een topsnelheid van 12-15 km/u voldoende zijn, echter is het een goed idee om te kijken naar een loopband met een hogere topsnelheid indien je oefent voor (hard)lopen.

 Dempingsfactor

De demping in het loopvlak helpt zowel bij renners als wandelaars met het beschermen van de gewrichten tijdens het trainen. In vergelijking met het lopen op de verharde weg kan de impact met wel 40% gereduceerd worden wat niet alleen lijdt tot een vermindering van de lichamelijke belasting maar ook zorgt voor betere prestaties.

Vele moderne loopbanden hebben de mogelijkheid tot instellen van de demping om een verkozen combinatie van ondersteuning en demping te verkrijgen, of zelfs een variabele demping welke zorgt voor een verschillende ondersteuning vooraan en achteraan.

Hellingsgraad

Voor een hogere moeilijkheidsgraad en een efficiëntere verbranding van calorieën kan je bij vele loopbanden de hellingsgraad van het loopvlak aanpassen. Dit gebeurd meestal met een tweede ingebouwde motor, maar in sommige gevallen zal de hoogte manueel moeten worden versteld.

Extra Opties

Sommige loopbanden zijn voorzien van extra technologische snufjes om het lopen aangenamer te maken, zoals ingebouwde ventilatie, mp3-spelers, beeldschermen, hartslagmonitors en coaching. Buiten het extra comfort kunnen deze extra’s je extra motiveren tot het behalen van je doelstellingen.

Opbergbaarheid

Niet alle loopbanden zijn opbergbaar, vaak zullen voornamelijk lichtere en goedkopere modellen de mogelijkheid hebben om opgevouwen te worden of wielen bevatten waarmee je ze makkelijk kan opbergen. Het is echter belangrijk dat deze modellen ook voldoende stevig zijn na assemblage voor een comfortabele en veilige training.

 Onze favoriete Loopbanden voor 2015

Focusjet loopband voor thuis

Focus Fitness Jet 5 Review

De Jet 5 loopband is een kwalitatief zeer degelijke loopband voor sporters met een middelhoog budget. Met een elektromotor die een piekvermogen levert van 4 pk is het mogelijk te trainen tegen een snelheid van 1 tot 16 km/h en is deze loopband geschikt voor alle loopvormen. Dankzij een groot aanbod van voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's g ...
>> Lees Recensie <<
Nordictrack C100 loopband

NordicTrack C100 Review

De NordicTrack C100 is een ideale loopband voor wie zoekt naar een betaalbaar model tegen een professionele 'gym'-kwaliteit. Als steviger en veelzijdiger broertje van de NordicTrack T9.2 is hij gekend voor zijn onberispelijke ontwerp met oog voor functioneel detail en een hoge duurzaamheid.meer informatie en prijzen Welke f ...
>> Lees Recensie <<

Reacties

reacties