Wat is de impact van vetarme diëten op je testosteronproductie?

Testosteron wordt vaak gezien als de sleutel naar spierontwikkeling bij mannen en wat bodybuilding in het bijzonder betreft is dit zeker het geval. Het probleem met het belang wat hieraan gehecht wordt is echter dat mannen die streven naar een gezond en gespierd lichaam vaak ook tegelijkertijd streven naar een hoge testosteronproductie; wat zeer moeilijk blijkt tijdens specifieke (sport)diëten.

Zo hebben vetarme diëten (welke over het algemeen als gezond kunnen worden beschouwd) een dubbelzinnige effect op het niveau van testosteron – dus wat is de werkelijke impact?

Een evenwicht tussen diëten met een hoog- en laag vetgehalte

Traditioneel zijn velen ervan overtuigd dat een dieet rijk aan vetten aan de basis ligt van een optimale testosteronproductie. Een verhoogde inname van vetten (met vetten voor meer dan 40% van de ADH aan calorieën) brengt namelijk een verhoging van de hoeveelheid cholesterol in het bloed met zich mee; wat het lichaam nodig heeft om testosteron aan te maken. In theorie zou een hoger vetgehalte dus moeten leiden tot een hoger cholesterolgehalte, of niet?

Sommigen beweren echter net het tegenovergestelde, een hogere vetinname heeft namelijk een negatief effect op het metabolisme. Bijgevolg kan je testosteronniveau misschien tijdelijk stijgen, maar zal deze bij een constante verhoging van de hoeveelheid vetten een plateau bereiken of zelfs zakken tot onder het natuurlijke niveau.

Volgens deze logica zou een vetarm dieet een positiever effect moeten teweegbrengen. Dit is echter niet altijd het geval: onderzoek heeft gebleken dat diëten met een dagelijkse vetinname van minder dan 20% van de ADH aan calorieën ook een negatief effect heeft op de testosteronproductie.

Hierbij komt dat volgens een onderzoek naar het effect van low-fat diëten op de testosteronproductie in mannen een afname van wel 12% werd waargenomen door het tekort aan cholesterol in het lichaam. Zo blijkt een dieet té arm aan vetten net even nadelig te zijn voor de productie van testosteron als een langdurig vetrijk dieet.

De effecten van een laag testosteronniveau

Hoewel er bij het woord testosteron meestal word gedacht aan mannen, hebben vrouwen ook een lag dosis aan testosteron nodig om gezond te kunnen functioneren. Een te laag testosterongehalte kan op termijn leiden tot een verlaging in spiermassa, toename aan lichaamsvetten en zelfs psychologische aandoeningen zoals depressie.

De sleutel tot een gezond testosteronniveau lijkt dus niet te liggen in de extreme diëten, maar eerder in een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Reacties

reacties